Zastosowanie sosu ostrygowego

Sos ostrygowy, jak sama nazwa wskazuje, tworzony jest na bazie ekstraktu z gotowanych ostryg, który z natury ma ciemny kolor. Mimo swojego pochodzenia nie odczuwa się w nim „morskiego” i „rybnego” aromatu. Jego smak porównywalny jest do słono-słodkawego bulionu wołowego. Pochodzenie tego sosu wiązane jest z kuchnią kantońską (Chiny), z obszarem Azji Południowo-Wschodniej.

Kilka kropel sosu ostrygowego wystarczy, by nadać naszej potrawie orientalny, azjatycki smak. Produkcja sosu ostrygowego Oczywiście na samym początku główny składnik – ostrygi, zalewamy wodą. Następnie według tradycji poddajemy je obróbce termicznej. Powinny się one gotować na wolnym ogniu i przez długi czas, tak by wywar, który powstaje zrobił się gęsty.

W ten sposób otrzymuje się właśnie sos ostrygowy. Obecnie na rynku ciężko kupić prawdziwy sos. Najczęściej można dostać jego zamienniki. Kupując go, musimy zwrócić uwagę na skład surowcowy i szukać takiego, w którym ekstrakt z ostryg jest naturalny, a nie zastąpiony syntetykiem.

Właściwości i wykorzystanie Sos dobrej jakości może być znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Aromat i smak sprawia, że jego zastosowanie doskonale podkreśli charakter gotowych już dań rybnych, mięsnych, potraw wegetariańskich czy też z owoców morza. Wiele osób wykorzystuje sos ostrygowy jako bazę do sosów, dip, a także składnik marynaty. Aby uzyskać orientalną nutę, można go również dodać do potraw z makaronem, ryżem oraz do sałatek.

Właściwości produktu sprawiają, że przygotowana potrawa nabiera swoistego charakteru, a także może mieć działanie rozgrzewające – w związku z tym idealnie sprawdzi się w chłodne jesienno -zimowe dni.