Truskawki – jakie witaminy zawierają?

Wśród wielu osób truskawki cieszą się największą popularnością. Prawdopodobnie w rankingu ulubionych owoców są one na drugim miejscu, tym samym ustępują tylko jabłkom. Truskawki – owoce, które niewątpliwie kojarzą nam się z latem.

Wygląd, a także bogactwo witamin zachęcają nas do ich kupowania i spożywania. Najlepiej jeść je na surowo i bez dodatków, ponieważ wówczas wykorzystujemy wszystkie zdrowotne właściwości tych owoców. Truskawki dobre dla zdrowia i urody W związku z tym, iż cukier zwarty w truskawce ma niski indeks glikemiczny, w umiarkowanych ilościach mogą się nią również delektować diabetycy.

Niektórzy uważają, że nieprzypadkowo truskawki przypominają kształtem serce, ponieważ mają na nie dobroczynny wpływ. Jedną z możliwości obniżenia poziomu cholesterolu, a także zapobiegania podnoszenia się poziomu cukru we krwi, jest właśnie jedzenie truskawek. Minerały i witaminy zawarte w tych owocach korzystnie wpływają również na włosy.

Natomiast maseczka nawilża i wygładza cerę. Bomba witaminowa w truskawce Truskawki posiadają cenne właściwości odżywcze, a także wspaniały smak i niezwykły aromat. Ten sezonowy owoc jest źródłem wielu witamin z grupy A, B, C, E, i PP.

Oprócz tego jest również bogaty w mikro-
i makroelementy, wśród których najważniejsze są: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, a także cynk. Zawarty w truskawkach błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Owoce te sprawdzają się dobrze jako element diety odchudzającej.

Wspaniały smak truskawek wpływa doskonale na nastrój, więc warto korzystać z tego dobrodziejstwa, które dała nam natura. .