Szarlotka na ciepło z lodami – jak zrobić?

Szarlotka to popularny jabłecznik, który swe korzenie znajduje we Francji. Charakteryzuje się on półkruchym lub kruchym ciastem przełożonym owocami. Najczęściej, jak sama nazwa nam podpowiada. wykorzystuje się jabłka.

Jednak są osoby, które jako „masę” używają również gruszek, moreli, brzoskwiń i innych owoców. W polskiej szarlotce, by zaakcentować smak jabłek bardzo często dodaje się przyprawy korzenne – najczęściej goździki lub cynamon. Można powiedzieć, że ciepła szarlotka podana z gałką lodów podbije serce niejednej osoby. Ciasto na podobieństwo szarlotki Co zrobić, gdy niespodziewanie usłyszymy dzwonek do drzwi? Ciekawą propozycją jest zrobienie przekąski na wzór szarlotki.

Będziemy do tego potrzebowali naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na dno kładziemy pokrojone jabłka, które delikatnie oprószamy cukrem i jeśli ktoś chce można również dodać cynamon. Na wierzch przygotowujemy kruszonkę, która składa się z masła, mąki i cukru. Tak przygotowane „ciasto” wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut, aż zarumieni się wierzch.

Ciepłe podajemy z gałką lodów. Szarlotka z lodami Jeśli chcemy przygotować tradycyjną szarlotkę, wówczas musimy wykonać ciasto z mąki pszennej (wcześniej należy ją przesiać przez sitko), masła, żółtek, cukru pudru, mleka i odrobiny soli. Przygotowane ciasto odkładamy na około godzinę do lodówki, a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blachę, na to kładziemy masę jabłkową z dowolnymi dodatkami, a na górę drugą część.

Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Po wyjęciu wykładamy szarlotkę na talerzyk, dodajemy porcję lodów. Jeśli mamy ochotę, możemy również polać ją bitą śmietaną z polewą czekoladową. .