Muffinki dla diabetyków

Coraz częściej pojawiają się informacje, że wiele osób choruje na cukrzycę. Diabetyk jest to osoba, u której występuje zaburzenie metaboliczne w postaci podwyższonego poziomu cukru. W wyniku takiej choroby najczęściej wprowadza się odpowiednią dietę, która uboga jest w cukry proste i tłuszcze.

Zaleca się zdrowe posiłki, najlepiej gotowane, ewentualnie pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Prawda jest taka, że to właśnie tłuszcze są bardziej niebezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę niż cukier. Tradycyjne wypieki Oczywiście spożywanie nadmiernej ilości słodkich przekąsek nie jest zdrowe dla nikogo.

Byłoby dobrze, gdyby diabetycy zrezygnowali z tradycyjnych ciast czy deserów na rzecz zdrowszych łakoci. Jeśli osoby te mają ochotę na coś słodkiego, najlepiej byłoby, gdyby same upiekły swoje słodkości. Jest to o tyle istotne, że wówczas możemy zamienić mąkę czy cukier o wysokim indeksie glikemicznym na rzecz produktów o indeksie znacznie obniżonym.

Niestety w tradycyjnych wyrobach cukierniczych biała mąka oraz cukier mocno podnoszą glikemię ciasta. Zdrowe zamienniki cukru i mąki Ciekawym pomysłem jest przygotowanie muffinek. Są to mini-babeczki, które można przyrządzić na wiele sposobów.

Aby były one dostosowane dla diabetyków wystarczy, by zamiast zwykłej pszennej mąki użyć na przykład mąki gryczanej, owsianej, razowej czy żytniej. Ważne jest również, by biały cukier zamienić na ksylitol, erytrytol, fruktozę czy stewię. Można użyć również zdrowych dodatków, które sprawią że muffinki będą miały wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Podstawowe przepisy na tradycyjne wypieki można modyfikować względem preferencji diabetyka. Najważniejsze jest, by zachować umiar w spożywaniu wielu produktów.