Hot dog francuski – jak zrobić?

Hot-dogi zaliczają się do najbardziej popularnych fast-foodów na świecie. Największą karierę zrobiły one w Stanach Zjednoczonych i są stereotypowo kojarzone z kuchnią amerykańską. Podstawowe wyobrażenie na temat hot-dogów związane jest z ulicznymi sprzedawcami tych przysmaków na ulicach amerykańskich miast.

To dość częsty widok chociażby w Nowym Jorku, ale także w innych ważnych amerykańskich metropoliach. Obecnie taki model sprzedaży hot-dogów jest świetnie znany także w innych częściach świata, w tym również w Europie. Rożne warianty To proste danie, a może raczej przekąska.

Kluczowe składniki każdego hot-doga to bułka pszenna, w której zostaje umieszczona parówka oraz sosy – zazwyczaj keczup oraz musztarda. I tu można powiedzieć, że mamy do czynienia z wariantem najbardziej klasycznym, choć rzecz jasna nie jedynym. Nic bowiem nie stoi na przeszkodzie, by w bułce umieszczać również inne dodatki, takie jak surówki.

Tym sposobem powstanie coś bardziej treściwego i zarazem pożywnego. Da się więc uczynić z hot-doga pełnowartościowy posiłek. Francuska alternatywa Zamiennikiem dla klasycznego hot-doga po amerykańsku są coraz bardziej popularne w świecie hot-dogi francuskie.

Mają one spore grono entuzjastów także nad Wisłą. Najważniejsza różnica dotyczy bułki. Nie mamy pszennej, podłużnej bułki naciętej wzdłuż.

Zamiast niej mamy bułkę w walcowatym kształcie z wydrążonym na niemal całej długości otworem. Do niego wkłada się parówkę, keczup oraz musztardę i w takiej postaci przypieka. Specjalnie przygotowane bułki można dziś bez żadnego problemu kupić w wielu sklepach spożywczych.