Gotowanie ryżu do sushi

Kuchnia japońska charakteryzuje się komponowaniem dań z surowych ryb, owoców morza oraz warzyw. Uchodzi ona za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Nie sposób tego podważyć, ponieważ jak dobrze wiemy Japończycy są szczupli, a także żyją znacznie dłużej niż reszta populacji. Dzięki nisko przetworzonym produktom dania kuchni japońskiej są lekkostrawne, jak również niskokaloryczne.

Podstawą tej kuchni jest też ryż. To jeden z bardziej cenionych tam produktów, z którego można przygotować wiele dań. Z czego składa się sushi? Popularnym daniem w kuchni japońskiej jest sushi. Złożone jest ono przede wszystkim z gotowanego ryżu, który zaprawiony jest octem ryżowym, powstającym z jego fermentacji.

W sushi nie może również zabraknąć dodatków w postaci surowych owoców morza, kawałków ryby, jadalnych wodorostów, grzybów, warzyw, tofu czy tez ziarna sezamowego. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak odpowiednio ugotować ryż do sushi. Z pozoru zadanie to wydaje się być banalne, jednak są pewne niuanse, o których nie powinno się zapomnieć. Czy gotowanie ryżu jest proste? Najważniejszy jest rodzaj ryżu – koniecznie musi być on krótkoziarnisty, taki najlepiej nadaje się do przygotowania sushi.

Ważną czynnością jest płukanie ryżu aż do momentu, kiedy woda będzie czysta i przezroczysta. Następnie zalewamy ryż niewielką ilością wody i odstawiamy na około 30 minut, po czym odcedzamy. Ziarna wsypujemy do garnka i raz jeszcze zalewamy je wodą proporcjonalnie 1:1. Wstawiamy garnek na ogień i od momentu zagotowania gotujemy do czasu wchłonięcia całej cieczy.

Gdy już nie będzie widać wody, odstawiamy naczynie na bok i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut, by ryż bardziej napęczniał.