Dlaczego warto jeść mięso z indyka?

Indyk jest jednym z najbardziej cenionych gatunków drobiu. Pojawia się w kulturach kulinarnych w różnych stronach świata. Potrawy z indyka są bardzo cenione w kuchni azjatyckiej, gdzie mięso to występuje zazwyczaj jako alternatywa dla kurczaka. W Stanach Zjednoczonych tradycyjny pieczony w piecu indyk stanowi nieodłączny element Święta Dziękczynienia.

Także w Polsce indycze mięso nie może narzekać na brak zwolenników. Zaliczają się do nich przede wszystkim ci, którzy chcą jeść chude produkty i czuć się „fit” bez względu na okoliczności. Bogactwo białka Faktem jest, że mięso z indyka zawiera bardzo niewielką ilość tłuszczu. Oznacza to, że może być spożywane bez obawy o to, że tłuszcz odłoży się nam w „boczkach”.

Bardzo wielu zwolenników indyczej diety znajdziemy wśród sportowców, a zwłaszcza wśród osób, które poświęcają wiele czasu modelowaniu sylwetki oraz rozbudowie swojej masy mięśniowej. Indyk jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a ono ma kluczowe znaczenie z punktu widzenia potrzeb pokarmowych organizmu człowieka. Sekrety soczystego mięsa Ogromnym walorem indyka jest to, że możemy go przyrządzić na mnóstwo sposobów. Sam w sobie ma on dość neutralny charakter, dlatego doskonale wchłania smaki i aromaty pochodzące od wyrazistych przypraw czy warzyw.

Pod tym względem jest dość podobny do kurczaka. Nieumiejętnie przyrządzony może być nieco zbyt suchy, co rzecz jasna stanowi problem. Można jednakże tego uniknąć, przestrzegając zasad prawidłowego smażenia czy pieczenia mięsa. Najzdrowszy będzie rzecz jasna indyk gotowany, najlepiej na parze.