Dlaczego sos się rozwarstwia?

Przygotowanie smacznych i pożywnych posiłków to nie lada wyzwanie. Każdy z nas chciałby, by jego danie zostało dobrze ocenione, by jego starania nie poszły na marne. Można nawet powiedzieć, że przygotowanie pewnych potraw jest jak sztuka.

Podczas gotowania czy pieczenia potrzebne są nie tylko umiejętności, ale również odrobina intuicji, fantazji czy inwencji. Wiele potraw, które znajdują się na naszym stole podawanych jest w obecności sosu. Czasami uważa się, że sos jest „kropką nad i” dla wielu potraw.

Jaki sos pasuje do potraw? Sos tworzony jest na bazie wielu składników. Najczęściej jego konsystencja przypomina gęsty płyn. Stosuje się go jako dodatek do mięsa, ziemniaków, ryżu, makaronów, sałatek czy nawet deserów.

W zależności od rodzaju dania może mieć słodki, słony, kwaśny, ostry lub łagodny smak. Przygotowując obiad, najczęściej używamy sosu pieczeniowego, pieczarkowego, grzybowego, a także pomidorowego. Jeśli mamy dodatek w postaci sałatki, to również możemy przygotować dressing.

Oczywiście do słodkich przekąsek nieraz używamy sosu czekoladowego, cytrynowego czy też waniliowego. Jaki jest powód rozwarstwiania się sosu? Co w sytuacji, kiedy sos się rozwarstwia? Jedną z przyczyn może być nieprawidłowe wymieszanie składników. Może nam się zdarzyć, że oliwa z wodą i przyprawami jeszcze dobrze się nie połączyła, wówczas widzimy wszystkie składniki oddzielnie (mimo naszego mieszania).

Kiedy sos przygotowywany na wywarze wydaje nam się być niejednolity, istnieje prawdopodobieństwo, że jest on zbyt tłusty i wówczas dochodzi do rozwarstwienia. Nie pozostaje nam wówczas nic innego jak zebranie nadmiaru tłuszczu. Następnie należy ponownie zagotować sos i odpowiednio go zagęścić.

.