Czy ciastka zbożowe tuczą?

Wiele osób lubi słodkie lub słone przekąski. Tym bardziej, jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pożywnego i zdrowego śniadania. Wtedy sięgamy po to, co mamy pod ręką, a nierzadko zdarza się, że są to jakieś ciasteczka, czekolada czy batony. Niestety prawda jest taka, że większość słodyczy dodaje nam kilogramów i centymetrów. Jest to niezbyt dobra wiadomość dla osób, które często żyją w ciągłym biegu lub dla rozpoczynających przygodę z dietą. Co zrobić, kiedy mamy ochotę na słodki przysmak? Zbożowe produkty Nie ma wątpliwości, że najlepszym przerywnikiem między głównymi posiłkami byłyby owoce lub warzywa. Jednak zawsze kusi nas to, co niezdrowe i kaloryczne. Wówczas dobrze byłoby zastanowić się, czy nie można zrobić albo kupić słodkiego smakołyku… Ciekawym pomysłem byłyby produkty zbożowe.

Mówi się, że takie produkty powinny być jakościowo lepsze i zdrowsze. Wszystko zależy od tego, jakie surowce zostały wykorzystane do przyrządzenia zbożowych ciastek. Czy prawdą jest, że ciastka zbożowe nie tuczą? Samodzielne & kupne ciastka zbożowe Mimo tego, iż ciastka zbożowe są zdrowsze niż klasyczny wyrób cukierniczy, to jednak zawierają również cukier, tłuszcze, a także syropy, które powodują, że produkt ten będzie dodawał nam kilogramów i centymetrów. Spożycie tych ciastek w niewielkiej ilości nie zaszkodzi naszej masie ciała. Warto jednak patrzeć na skład, ponieważ im mniej cukru i syropów, tym lepiej. Najlepszym rozwiązaniem byłoby samodzielne zrobienie zbożowych ciasteczek. Wówczas będziemy mieć pewność co do użytych składników, a niezdrowy i tuczący cukier możemy zastąpić na przykład miodem, ksylitolem czy też stewią. .