Czemu chleb jest gliniasty?

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków. Pożywne, smaczne i zdrowe produkty zapewnią nam siłę i energię na dobry początek dnia. Oprócz popularnych płatków śniadaniowych z mlekiem najczęściej podstawą śniadania jest pieczywo. Bardzo często idziemy do sklepu i kupujemy chleb albo bułki. Jak sami możemy zauważyć, wybór pieczywa jest bardzo duży. Wszystko zależy od tego, z jakiej mąki (pszennej, żytniej, mieszanej) zostało ono wykonane, a także jakie dodatki zostały wykorzystane (pestki dyni, słonecznika, sezam, mak…).

Chleb kupny czy pieczony w domu Coraz częściej zauważalny jest trend na wypiekanie domowego chleba. Dostępność produktów, a także możliwość komponowania różnych dodatków sprawia, że samodzielny wypiek pieczywa wpisuje się w codzienny rytuał wielu „zjadaczy chleba”. Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta zastanawiamy się jakiej mąki użyć, jakie drożdże wykorzystać, albo jak zrobić zakwas. Szukamy inspiracji wśród znajomych, bliskich czy też w internecie. Czytamy wiele porad, które mogą nam pomóc w pierwszej próbie wypieku pieczywa. Małe niepowodzenia Mimo wielu porad, a także inspiracji zdarza się sytuacja, że coś jednak poszło nie tak.

Zastanawiamy się na przykład, dlaczego po upieczeniu chleb jest gliniasty. Po pierwsze mogliśmy użyć nieodpowiedniej mąki. Po drugie nasze ciasto mogło zbyt krótko wyrastać. Czasami mamy złą proporcję wody w stosunku do mąki. Istnieje również prawdopodobieństwo, że mogliśmy użyć zbyt małej ilości drożdży, dlatego większość osób zaleca pieczenia chleba na zakwasie. Może być również sytuacja, że pojawił się jakiś problem z piekarnikiem.

Istnieje szereg czynników, które wpływają na jakość wypieku. .