Co zrobić żeby patelnia nie przypalała?

Wybór naczyń do naszego mieszkania niekiedy przyprawia nas o zawrót głowy. Czytamy wiele opinii, komentarzy, a także pytamy się znajomych. Wniosek jest taki, że nadal mamy trudności z kupieniem nowoczesnych, ale również funkcjonalnych garnków. Każdy chciałby coś niedrogiego, ale jednocześnie dobrego.

Wiadomo, że nie zawsze cena idzie w parze z jakością. To, że pewne rzeczy są tańsze czy wyprodukowane przez mniej znaną firmę nie oznacza, iż gatunkowo są gorsze od tych znanych i droższych marek. Jakość produktów zależy głównie od jakości materiałów. Jaką wybrać patelnię Największy problem pojawia się podczas zakupu patelni.

Gotowanie zupy, warzyw czy innych potraw nie sprawia nam tyle trudności. Nie mniej jednak smażenie jest taką sztuką kulinarną, która czasami sprawia nam kłopot. Mamy tutaj oczywiście na myśli technikę smażenia, a nie samo przygotowanie dania. Wierzymy, że wielu kucharzy-amatorów świetnie radzi sobie w kuchni.

Jaka patelnia będzie odpowiednia? Ceramiczna, metalowa, żeliwna, a może teflonowa? Kilka ciekawych i niezawodnych pomysłów Ile patelni, tyle różnych opinii. Chyba najlepszą renomą w ostatnim czasie cieszy się patelnia teflonowa. Dodatkowym i niezmiernie ważnym atutem jest jej nieprzywierająca powłoka. Jest to jeden z patentów na nieprzypalanie potraw.

Jeśli chcemy, by nasze naleśniki czy też inne dania nie przywierały, należy na rozgrzaną powierzchnię nasypać soli, poczekać kilka minut a następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Niektórzy są zdania, że powinno używać się więcej tłuszczu, by mięso bezpośrednio nie dotykało powłoki patelni. Ważne jest, by był on mocno rozgrzany, a nie zimny. Wówczas mięso nie powinno przywrzeć do powierzchni.

.