Babka piaskowa na oleju

Baba jest jednym z tradycyjnych wyrobów cukierniczych. Najczęściej kojarzona jest ona ze Świętami Wielkanocnymi. Tradycyjna babka wielkanocna najczęściej przyrządzona jest z piekarskich drożdży. Ewentualnie stosuje się piwne drożdże, które rozrabia się ciepłym mlekiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy jajka, mąkę, a także (jeśli ktoś chce) można dodać różnego rodzaju bakalie. Przygotowane ciasto wylewamy do specjalnej formy i pieczemy w piekarniku. Dekoracje i niecodzienne składniki Jeśli babka została już upieczona, możemy ją udekorować. Można to zrobić za pomocą gotowej masy bądź też zrobić ją samemu.

Popularne również jest oprószanie jej cukrem pudrem. Oprócz tradycyjnej babki wielkanocnej istnieją również takie, których składnikiem jest na przykład budyń, majonez, jogurt, czekolada, olej, śmietana, ser… W zależności od preferencji oprócz podstawowych składników dodajemy inne produkty, które sprawiają, że babka nabiera swojego wyjątkowego smaku i aromatu. Klasyka wśród babek Klasyczną i szybką w wykonaniu babką jest popularna babka piaskowa na oleju. By ją przygotować należy utrzeć jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W drugim kroku łączymy ze sobą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane produkty mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy olej. Kiedy masa jest gładka i jednolita, przelewamy ją do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy i pieczemy w piekarniku. Jeśli chcemy, by nasza babka była dwukolorowa, wystarczy nasze ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.

.